HTML

Így színes a világ

Kreatív emberek, akik egy kicsit más szemszögből nézik az életet. Ötletelők, akik új megvilágításba helyezik a hétköznapi tevékenységeket. Emberek, akik úgy segítenek, hogy közben maguk is jól érzik magukat, úgy szórakoznak, hogy közben másoknak is hasznára válnak. Vagy egyszerűen csak van egy újszerű gondolatuk. A világ tele van jó pofa dolgokkal. Én meg szemezgetek belőle.

Friss topikok

Linkblog

2011.10.29. 21:14 H. Orsi

Blindekuh éttermek Svájcban

Címkék: étterem vakok blindekuh

Jelképes szembekötősdi, avagy étkezési élmények vaksötétben

 

 

 

 

 

Az alapötlet: segíteni a vakok és a látók kapcsolatát, emellett így a vakok számára kitűnő munkahelyeket is kínálhatnak. Dióhéjban: az „étterem sötétben” a svájci Blind-Liecht Alapítvány vállalkozása. Az alapítvány célja megmutatni a látóknak, milyen érzés vakon élni, és milyen gondokkal, nehézségekkel, problémákkal szembesülnek vak embertársaik. A többi között azzal, hogy nem láthatják, mit esznek, legföljebb az étel illata alapján azonosítják azt, amit a tányérjukra helyeznek. Az evés módja, technikája is más, mint a látók esetében – csakis az érzékeikre hagyatkozhatnak. Azért, hogy a látók az étterem sötét világában el ne tévedjenek, az ott dolgozó vakok és gyengénlátók segítik őket az eligazodásban. Az első blindekuh-éttermet 1999. szeptember 17-én nyitották meg Zürich-Seefeld egyik valamikor kápolnájában; 2005 elején hasonló nyílt Bázelben. A vendéglátás mellett a „semmit sem látó” vendégeknek a vakok különféle kulturális élményeket, felvilágosító szemináriumokat is kínálnak – persze a sötétben. A blindekuh-éttermet, megvalósítóit különféle díjakban, kitüntetésekben részesítették: megkapták a zürichi nőegylet szociális és kulturális díját, a Lilienberg vállalkozói és innovációs díjat, valamint a londoni Social Innovations Award és az Institute for Social Innovations elismerését.

(Forrás: Natursziget)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinesavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr323338904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása